RSS

PPSMI???

08 Mac

Beginikah pejuang bahasa??? Alahai lemahnya badan tengok isu bahasa dijalanan. Ye, kita perlu banggunkan bahasa kita tapi bukan dijalanan…. Bukan ke kita boleh bawak berbincang di meja bulat. Sama-sama bertukar-tukar pendapat…. Ni perkara pelajaran anak-anak sekolah, kenapa di jalanan???? Budak-budak tengok pun naik malu di buatnya…. Tak di nafikan, lebih baik kita pelajari sains dan matematik dalam bahasa ibunda kita sendiri tapi bukan ini caranya. Takut pelajar di kawasan kampong ketinggalan dek kerana kurangnya pengetahuan dalam bahasa inggeris….ye peratus lulus jedua-dua subjek tersebut menunjukkan sedikit penigkatan, tetapi keputusan itu adalah keputusan keseluruhan yang telah dicampurkan dengan pelajar Bandar, tapi apabila dilihat pelajar luar Bandar, mereka banyak menjawab dalam bahasa melayu…yang juga dijawabnya salah kerana tak faham semasa sesi pembelajaran… hal ini juga boleh menyebabkan masalah ponteng kelas banyak berlaku kerana kurangnya minat mereka untuk mempelajari sains dan matematik dalam b.inggeris… dan seterusnya mereka mengambil jalan singkat untuk ponteng kelas…kalau datang kelas pun belajar tak faham, lebih baik mereka x datang…..Kenapa perlunya belajar sains dan matematik dalam bahasa asing, kenapa kita tak perhebatkan lagi sukatan bahasa inggeris tersebut???? Inilah masalahnya, dan TUN MAHATHIR sendiri pun mengaku akan kesilapan beliau semasa zaman pemerintahanya… kenapa Kerajaan tak ubah je keputusan yang telah dilaksanakan itu. Ye jika ubah keputusan tersebut, puluhan ribu akan terpaksa dikorbankan untuk membuat buku TEKS baru…. Tapi sanggupkah kita melihat anak-anak pejuang Negara kita ketinggalan, yang tidak ternilai harganya???? Kita sama-sama fikirkan….
Seperti yang dilaporkan, yang menyertai perarakan itu adalah para ilmuan yang bijak pandai…tapi kenapa perkara ini boleh berlaku???? Mana kebijaksanaan mereka??? Adakah di sebabkan itu, kepandaian mereka di ketepikan???? Bukan begini caranya untuk memperjuangkan bahasa dan bangsa…. Di sini juga kita dapat lihat bertapa lemahnya bangsa kita…yang sanggup memedihkan mata dek tembakkan asap pemedih mata… malu wahai bangsaku, perkara ini dilihat oleh warga asing@ pelancong Negara… imej negative yang kita hidangkan kepada mereka, bukan ke kita nak lebih ramai pelancong datang ke Negara untuk meningkatkan lagi ekonomi Negara kita???? Hal ini sedikit sebanyak boleh menyebabkan mereka takut untuk datang ke Negara kita lagi…
Kepada kementerian pelajaran Malaysia, perdana menteri Malaysia Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badwi meminta agar memutuskan keputusan dengan segera supaya Negara tidak berada dalam kekacauan…. Buatlah keputusan yang terbaik agar memberi manfaat kepada agama , bangsa dan Negara kita. Jangan hanya fikir diri sendiri sahaja tapi fikirlah tentang rakyat kita….

Advertisements
 
2 Komen

Posted by di 8 Mac 2009 in ISU SEMASA

 

2 responses to “PPSMI???

 1. fazilyahaya

  8 Mac 2009 at 5:53 pm

  aku memihak mana yang benar. sekarang masih dalam mencari. mngkin agk terlewat. tapi biarlah teliti.

  putrawawasan: adakah entri ku ini meyebelahi mana2 pihak???

   
 2. qdetactive

  8 Mac 2009 at 8:39 pm

  salam ziarah…
  masukkan juga link ku dalam blog mu…

  tq coz sudi ziarah….ok q

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: